13 Νοε 2011

Διχάζει την αυτοδιοίκηση το «δεν πληρώνω»





Επικοινωνιακή και πρόχειρη θεωρούν πολλοί δήμαρχοι τακτική σαν αυτή του δήμου Ι.Π.Μεσολογγίου
Διχασμό στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης προκαλεί η απόφαση δημοτικών αρχών όπως του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου να παράσχουν νομική υποστήριξη στους δημότες που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το χαράτσι του τέλους ακινήτου μέσω της ΔΕΗ. Αντίστοιχες αποφάσεις έχουν πάρει και άλλοι δήμαρχοι ωστόσο μεγάλη μερίδα συναδέλφων τους κάνει λόγο για επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Ο δήμαρχος Ι. Π. Μεσολογγίου Π.Κατσούλης απέστειλε επιστολή στους ιθύνοντες της ΔΕΗ και το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα όπου μεταξύ άλλων τονίζει ότι θα παράσχει νομική συνδρομή και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια αρωγής των κατοίκων της πόλης στους πολίτες «που επιλέγουν, με δική τους ευθύνη παρά τον Ν. 4021/11, να μην πληρώσουν το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς και όσοι δε δύνανται για αποδεδειγμένα αντικειμενικούς λόγους ανωτέρας βίας να καταβάλλουν το σχετικό τέλος».
Η στάση αυτή πάντως δεν φαίνεται να θεωρείται δόκιμη από πολλούς δημάρχους. «Σύμφωνα με έρευνα την οποία διενεργήσαμε, οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί από άλλες δημοτικές Αρχές, σχετικά με την προστασία των πολιτών, στην περίπτωση που αυτοί αποφασίσουν να μην καταβάλουν το ειδικό τέλος, είναι νομικά αστήρικτες, πρακτικά μη εφαρμόσιμες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, καταφανώς πρόχειρες!…» αναφέρει στο www.aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Μαρκόπουλου Σωτήρης Μεθενίτης.

Μοσχολιός: «Να βρούμε μια λύση σύννομη»

Ο  δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας Παύλος Μοσχολιός δηλώνει στην aftodioikisi.gr: «Σαφώς και είναι ένα άδικο μέτρο, γινόμαστε ως δήμαρχοι δέκτες παραπόνων των δημοτών μας. Ωστόσο, δεν πρέπει να λειτουργούμε σπασμωδικά.»Πρέπει να βρούμε μια λύση σύννομη και να αντιμετωπιστεί το θέμα με συλλογικό τρόπο και αιτήματα προς την Πολιτεία, πάντα με γνώμονα την απόφαση του ΣτΕ, όπου έχει καταφύγει ο ΔΣΑ».«Και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε, κατά τη συνάντηση που θα έχουμε τη Δευτέρα οι εκτελεστικές επιτροπές των ΠΕΔ με το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ τη Δευτέρα», καταλήγει.

Κοιμήσης: «Καλά τα πολιτικά παιχνίδια αλλά πρέπει να προσέχουμε και τις παρενέργειες»

Την πλήρη αντίθεσή του σε όσους συναδέλφους τους καλούν τους δημότες να μην πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ, παρέχοντάς τους μάλιστα και νομική υποστήριξη, εκφράζει με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και γραμματέας της ΚΕΔΕ Απόστολος Κοιμήσης. Μάλιστα, αναρωτιέται πώς θα δικαιολογήσουν τη δαπάνη στον ελεγκτή επίτροπο και πού θα βρουν τα χρήματα να πληρώσουν, στην περίπτωση που καταδικαστούν οι πολίτες «Δεν πληρώνω».
«Δεν είναι θέμα των δημάρχων αυτό. Πράγματι, υπάρχει μια δεδομένη κατάσταση, δύσκολη… Αλλά από τη στιγμή που υπάρχει νόμος, πρέπει να τηρηθεί. Δεν μπορεί να λειτουργεί ένας δήμος έξω από τα όρια που το θέτει ο νόμος, έξω από το θεσμικό του πλαίσιο. Θέλει προσοχή και σύνεση η κατάσταση. Καλά τα πολιτικά παιχνίδια, δε λέω, αλλά πρέπει να προσέχουμε και τις παρενέργειες».
Ως παρενέργειες διευκρινίζει:»Ποιος θα πληρώσει τους δικηγόρους όταν γίνουν οι ομαδικές προσφυγές; Και αν καταδικαστούν οι πολίτες, ποιος θα πληρώσει; Ο δήμος; Και είναι σίγουρος ο κάθε δήμος ότι θα κάνει δεκτή τη δαπάνη ο ελεγκτής επίτροπος»


από  http://www.agrinionews.gr/

1 σχόλιο:

  1. Αυτές είναι αντιλήψεις αυτοδιοικητικών ανθρώπων; Μάλλον σε υπαλλήλους του ελεγκτικού συνεδρίου του κράτους ανήκουν!
    Τι λέτε ρε… Πασοκοι έχετε πρόβλημα νομιμότητας; Τα έργα που τεμαχίζεται σε 12.000 Ευρώ και τα δίνεται απευθείας ανάθεση πως σας τα εγκρίνει ο επίτροπος; Δηλαδή αν δεχθούμε την συστημική αντίληψη του δημάρχου Αμφιλοχίας του κ. Κοιμήση τότε και ο Πατροκοσμάς έπρεπε να περιμένει να εκδώσει φιρμάνι ο Σουλτάνος για να χτίζει ελληνικά σχολεία!!!!
    Ωραίοι τοπικοί άρχοντες έχει ο νομός μας να τους χαιρόμαστε (!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή